optymalizacja
https://pixabay.com/pl

Najnowsze badania wskazują, że program komputerowy, służący do obliczania śladu węglowego, może zoptymalizować produkcję żywności, która posiada bardzo wysokie walory odżywcze i zdrowotne, w sposób, który może okazać się bardzo przyjazny dla środowiska, dzięki wykorzystaniu obiegu zamkniętego.

Około 3 lata temu Interdyscyplinarne konsorcjum Naukowo-Przemysłowe postanowiło rozpocząć realizację projektu finansowego z pomocą Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Wszystko to odbyło się w ramach Strategicznego Programu Badań Naukowych i Prac Rozwojowych pt. „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo”.

Projekt BIOSTRATEG – CFOOD pod nazwą „Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych”, którego celem jest opracowanie do końca tego roku:

– innowacyjnej metody, służącej do obliczania śladu węglowego dla produktów spożywczych (mrożonych), która będzie gotowa do użycia w działalności gospodarczej w postaci systemu ekspertowego.

–  innowacyjnych technologii produkcji dla nowych wyrobów mrożonych, oraz takich, które są liofilizowane z użyciem pełnowartościowego wysortu wielowarzywnego,

– prototypu linii technologicznej służącej do produkcji żywności mrożonej, w szczególności formowania wege burgerów, z równoczesnym uwzględnieniem wyliczenia śladu węglowego zgodnie z opracowana metodą

optymalizacja co to znaczy
https://pixabay.com/pl

Realizacją projektu zajął się Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego,  Państwowy Instytut Badawczy, Uniwersytet Łódzki, Politechnika Poznańska, Sieć Badawcza Łukasiewicz, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, oraz Unifreeze Sp. z o.o.

Wyżej wymieniony projekt jest odpowiedzią na problemy związane ze środowiskiem, ekonomią, społeczeństwem, a także konsumpcjonizmem, które związane są bezpośrednio lub pośrednio z:

– brakiem na rynku efektywnej, uniwersalnej oraz miarodajnej  metodologii obliczania śladu węglowego w produkcji żywności,

– negatywnym wpływem procesów produkcji i przechowywania na walory zdrowotne żywności,

– niskim poziomem spożycia wśród społeczeństwa żywności o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych,

– wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery przez przemysł spożywczy,

– zagospodarowywaniem dużych ilości pełnowartościowego wysortu warzywnego i ewentualnie owocowego do produkcji żywności.

Przedmiotem projektu związanego z optymalizacją są badania, które zmierzają do opracowania innowacyjnej metodologii liczenia CF skierowanego dla podstawowego koszyka mrożonej żywności, które mają wpływ na rozwój technologii, mającej na celu redukcję śladu węglowego poprzez wykorzystanie pełnowartościowego wysortu warzywnego w produkcji wyrobów spożywczych, które mają podwyższone walory zdrowotne i odżywcze.

co to optymalizacja
https://pixabay.com/pl

Cały projekt doskonale wpisuje się w panujące obecnie tendencje, które mają na celu wsparcie trendu bio gospodarki cyrkularnej, czyli gospodarki w obiegu zamkniętym, w zgodzie z przesłaniem, które mówi, że „dzisiejsze odpady będą jutro produktami”. W innym wypadku społeczeństwo prędzej, czy później utonie w tonach śmieci. Może się to odnosić szczególnie do przemysłu spożywczego, który jest konglomeratem wielu obszarów, w tym produkcji, dystrybucji, przechowywania żywności, oraz przetwórstwa, które ma znaczący wpływ na działanie całego środowiska i wszystkiego, co jest z nim związane.

Wykorzystując surowce pochodzenia zwierzęcego, jak i również roślinnego – produkcja żywności może stanowić bardzo ważny czynnik z punktu widzenia negatywnych zmian, które mają miejsce w naturalnym środowisku. Zmiany te są coraz częstszym tematem dyskusji i ruchów społecznych, które są podstawą do podejmowania odpowiednich decyzji konsumenckich. Coraz częściej konsumenci, poza oczywistymi cechami produktów takimi, jak świeżość, cechy sensoryczne oraz bezpieczeństwo zdrowotne, interesuje się również sposobem, w jaki wytworzono dany produkt, oraz czy było to zgodne z wymaganiami ochrony środowiska.

Jeśli zainteresował Cie ten artykuł, koniecznie sprawdź, jak może przebiegać szybkie wdrożenie w Twojej firmie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here