Efektywne funkcjonowanie lokali gastronomicznych wymaga zadbania o profesjonalne wyposażenie kuchni, w której nie może zabraknąć patelni gastronomicznych umożliwiających smażenie, grillowanie czy duszenie różnego rodzaju potraw. Chcąc zadbać o jakość przygotowanych dań, a także długotrwałą eksploatację patelni, warto zwrócić uwagę na odpowiednią pielęgnację i konserwację sprzętu. Czym charakteryzuje się profesjonalna patelnia gastronomiczna i jak o nią zadbać, aby mogła być wykorzystywana w kuchni jak najdłużej? Podpowiadamy!
Patelnia gastronomiczna – czym się charakteryzuje?
Patelnia gastronomiczna to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni restauracyjnej, bez którego trudno jest wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiegokolwiek lokalu. Każda kuchnia powinna posiadać co najmniej kilka sztuk profesjonalnych patelni gastronomicznych pozwalających na przygotowywanie różnorodnych dań dla większej ilości gości. Profesjonalne patelnie różnią się bowiem od domowych modeli, średnicą i głębokością, a także materiałem wykonywania – patelnie gastronomiczne najczęściej wykonane są z aluminium lub walcowanej stali, co pozwala na zapewnienie ich szybszego nagrzewania się oraz łatwości w czyszczeniu. Ponadto profesjonalne patelnie powinny charakteryzować się wysoką jakością wykonania, funkcjonalnością i wygodą użytkowania, a także trwałością.
Jak dbać o patelnię gastronomiczną?
Patelnia gastronomiczna to podstawowy element wyposażenia profesjonalnych kuchni, który pozwala na znacznie sprawniejsze i wygodniejsze przygotowywanie potraw dla dużej ilości gości. Jednak aby móc cieszyć się niezakłóconą eksploatacją tego typu sprzętu przez dłuższy czas, warto pamiętać o odpowiednim użytkowaniu, a także właściwym czyszczeniu i konserwacji sprzętu. Do kluczowych czynników, o które warto zadbać podczas eksploatacji patelni gastronomicznej, można zaliczyć:
- Pierwsze smażenie
Prawidłowe przeprowadzenie pierwszego smażenia, wymaga odpowiedniego przygotowania patelni – jej powierzchnie powinna być umyta ciepłą wodą, a następnie wytarta ręcznikiem papierowym, co pozwoli na pozbycie się kurzu czy pyłków.
- Nagrzewanie patelni przed użyciem
Przygotowując dania na patelni, należy zwracać uwagę na odpowiednie nagrzanie jej powierzchni. Temperatura patelni nie powinna przekraczać 230-250 °C.
- Odpowiednia wielkość patelni
Przygotowując danie na patelni gastronomicznej, warto zwrócić uwagę na dostosowanie jej wielkości do dania – zbyt mała potrawa na dużej patelni, może bowiem prowadzić do nadmiernej eksploatacji pustej powierzchni powłoki, a w efekcie – zmian jej kolory czy powstania pęcherzyków i wybrzuszeń.
- Smażenie na tłuszczu
Przygotowując potrawy na patelni, warto stosować tłuszcze do smażenia, takie jak wysokiej jakości oleje, oliwy czy inne tłuszcze jadalne.
- Stosowanie przyborów kuchennych
Chcąc zadbać o stan patelni, podczas gotowania warto wykorzystywać drewniane lub silikonowe przybory kuchenne pozwalające na wygodne obracanie i mieszanie potraw na patelni.
- Mycie patelni
Jednym z kluczowych czynników wpływających na trwałość patelni gastronomiczne jest jej odpowiednie mycie, które powinno być przeprowadzane pod bieżącą, ciepłą wodą przy wykorzystaniu niewielkiej ilości detergentów oraz szczotki czy miękkiej gąbki do naczyń. Pozwala to na usunięcie uporczywych zabrudzeń i przebarwień, a jednocześnie umożliwia uniknięcie rys na powierzchni patelni.
- Przechowywanie patelni
Chcąc zadbać o długotrwałą eksploatację profesjonalnych patelni, warto zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie patelni – nie powinny być one bowiem ustawione jedna na drugiej, a być odgrodzone od siebie przy pomocy specjalnych filcowych podkładek zabezpieczających pozwalający na uniknięcie niepożądanych zarysowań.
Zwrócenie uwagi na te kilka kluczowych czynności, pozwala na zapewnienie wysokiej trwałości patelni gastronomicznej, a co za tym idzie – pozwala na niezakłóconą eksploatację sprzętu przez długi czas.